Rookkanalen

Een haard of kachel is vaak een pronkstuk in de woonkamer en mag best wel wat kosten. Natuurlijk willen we allemaal wel dat de haard veilig te gebruiken is. Het rookkanaal speelt daarin een belangrijkere rol dan we vaak denken.

De meeste rookkanalen voor hout zien er voor een consument 'allemaal hetzelfde uit'. Het verschil wordt duidelijker doordat verschillende merken kanalen volgens een normeringssysteem in verschillende klassen zijn in te delen.

Stoken op hout

Voor houtgestookte haarden adviseren we u graag het merk Isoduct. Als enige ìs dit kanaal dermate goed geïsoleerd dat het kan worden geplaatst zonder verdere brandveilige omtimmering. In geval van een schoorsteenbrand blijft de temperatuur aan de buitenzijde veilig.

De binnendiameter is altijd maatgevend en is onder andere afhankelijk van de haard die er op wordt aangesloten. Wij adviseren u hierover graag.

Stoken op gas

De meeste gasgestookte haarden zijn zo genaamde 'gesloten gashaarden'. Dit betekent dat de aanvoer van lucht, de verbranding en de afvoer van rookgassen één gesloten circuit is. Het kanaal dat wordt gebruikt bestaat uit een binnenpijp als afvoer en een pijp hier omheen voor de luchttoevoer. In principe kan dit (concentrisch) kanaal door het dak of eventueel de gevel uitmonden.